overgave aan leven, dichterbij de bron

 

Een paar jaar geleden schreef ik een boek, BRON VAN LICHT, wat nooit het levenslicht gezien heeft (wat niet is kan nog komen, wie weet...). Het boek is samengesteld uit een heel palet van geïnspireerd ingesproken teksten, meditaties en gebeden, die ik in een periode van een aantal jaren in afstemming liet opkomen. Bij sommige van de inspiraties maakte ik ook kleurrijke schilderijen en foto's, die het geheel nog meer tot hun recht laten komen.

 

Vandaag krijg ik zin om een van die teksten met jullie te delen.
Ik liet zojuist intuïtief een getal opkomen (het boek telt bijna 200 pagina's) en was verrast toen zich onderstaande tekst liet zien. Juist omdat het thema waar ik hier naar verwijs het afgelopen jaar weer zo belangrijk voor me is. Misschien herken jij er ook stukken van jezelf in.

 

Lees je even met me mee?

 

 

OVERGAVE AAN LEVEN, DICHTERBIJ DE BRON

 

Het voelt alsof mijn halsgebied opgerekt wordt, zodat het teveel aan energie wat zich in mijn hoofd bevindt ruimte heeft om af te dalen, om naar beneden te stromen mijn lichaam in.

 

Vanuit een vol hoofd kan je niks opvangen, kan er niets meer bij. Wanneer je hoofd gevuld is met gedachten, ideeën, gewaarwordingen, piekermomenten, kan er niets meer bij. Dan is het zaak dat je hoofd opgeschoond wordt, dat al het teveel aan energie afdaalt in je lichaam, opdat je meer aanwezig bent ook in je lichaam. Dat je je hele lichaam gebruikt voor je mens zijn op aarde, dat je jezelf helemaal vult met deze levensenergie, deze tot nu toe voornamelijk als gedachtekracht zich aandienende levensenergie.

Adem deze krachten in je lichaam. Leer met een licht hoofd door het leven te gaan. Voel de zwaarte vooral in je onderlichaam.

 

Veel mensen gaan ‘’upside down’’ door het leven. Dat wil zeggen dat het zwaartepunt van hun levenskracht zich niet in hun buik bevindt, maar in hun hoofd. Hierdoor raak je overbelast, oververhit, wordt er een te sterk appel gedaan op de flexibiliteit van je hoofd, op de kwaliteit van je hoofd.

 

Wanneer het je lukt om deze levenskracht te voelen in je onderlichaam, word je hoofd ontlast en ga je op basis van vertrouwen het leven aan, volg je de impulsen die als van nature opwellen in jou zelf. Durf je de controle los te laten en je over te geven aan leven?

 

Het is een overlevingsmechanisme, wanneer je vooral vanuit je hoofd je leven wilt besturen. 

Het geeft zoveel meer rust en zekerheid wanneer je deze controle wat durft te laten vieren.

Wie de controle uit het hoofd durft te laten vieren, viert haar levenskracht pas echt.

Vieren in de zin van beleven, belichamen, er van genieten, er lol in beleven, er mee spelen, je er van binnenuit door laten leiden.

 

Wat zou je dat een ruimte geven in je hoofd, wanneer je hoofd vakantie krijgt in je dagelijks leven, wanneer het hoofd gevuld is met ruimte, met rust, met stilte, van waaruit je het leven kunt ontvangen. 

 

Wie zich durft over te geven aan de stroom van het leven wordt geleidt op haar pad, krijgt tekens op haar pad, wordt met de magie van leven in contact gebracht, ervaart de schoonheid van het levende bestaan zelf, door niet inmenging. Zoals een kind geboren wordt van nature, een beweging die buiten het denken omgaat, een drijvende, stuwende kracht. Het is een illusie om te denken dat je met je hoofd het leven kunt besturen.

 

Vermoei jezelf niet langer met deze gedachte. Geef je hoofd vrij af, al was het maar voor een kort moment. Experimenteer met deze korte momenten van vrijheid, van ruimte en rust in je gedachten. Breng het teveel aan energie in je hoofd naar je lijf, in je bekken, in je benen en je voeten en voel je hierin gegrond en gesteund door moeder aarde.

 

Laat het leven zich aan jou ontvouwen.

 

Durf het zo nu en dan niet te weten, want door je in de stroom van niet weten te begeven, geef je de wijsheid van jouw lichaam de kans om het voor jou te weten. Luister naar de boodschappen die uit deze bron van waarheid en weten opwellen. Diep van binnen kun je deze bron gewaarworden, deze stuwende en oprichtende bron van levenskracht, van levensenergie die diep van binnen zich in jou manifesteert.

 

Gun je hoofd zo nu en dan dit rustmoment en ontdek de vreugde van het steeds vaker in contact zijn met deze manier van zijn, waarbij het hart ook ruimte krijgt om zich te laten gelden, om door te klinken in het leven van alledag.

 

Sta jezelf toe om fouten te maken, om het niet te weten, om een blanco bladzijde te durven laten in het boek van je leven. Te veel zijn wij geneigd het boek helemaal vol te schrijven, terwijl juist op de lege bladzijdes de essentie van je leven zich aan je aftekent, de diepte van het leven heel erg voelbaar wordt.

 

Vertrouw er op dat je telkens weer van binnenuit impulsen voelt om een nieuwe bladzijde van je levensboek te schrijven. Een nieuwe bladzijde waarvan jij en jouw hoofd nu nog niet weten wat de invulling zal zijn. Een bladzijde waarbij je je laat leiden door het verlangen van je ziel. Het verlangen naar datgene waar jouw hart het meest van gaat zingen, waarbij jij het meest tot je recht komt, waarbij jij die dingen doet die jouw leven kleur en zin geven.

 

Sta open voor deze nieuwe manier van zijn.

Laat je leiden door je verlangen en zie wat zich aan je ontvouwt.

Volg de tekens op je pad.

 

(*het bijgevoegde schilderij, een mixed media werk, heeft de titel ''volg de tekens'')

Reactie schrijven

Commentaren: 0